Event description

Alle NLP beoefenaars zijn bekend met het TOTE-model. Voor wie het TOTE-model niet kent: TOTE staat voor Test – Operate – Test – Exit. In het kort gezegd komt het erop neer dat je bij elke handeling eerst checkt of de handeling wel toepasselijk is in de huidige situatie (de eerste test). Vervolgens voer je de handeling uit (de operatie). Daarna check je of je met de handeling je doel hebt bereikt (de tweede test). En als dat het geval is dan ben je klaar (de exit).

De nummer één reden waarom NLP zo succesvol is, is het TOTE model en dan met name de feedbackloop die plaatsvindt als de handeling niet tot het bereiken van je doel heeft geleid. Want dan herhaal je de handeling nogmaals zoals je hieronder kan zien op de cover van mijn nieuwe boek, Management Cybernetics: gezonde financiën en gezonde medewerkers:

Met het TOTE-model kun je als NLP beoefenaar al het menselijk gedrag in kaart brengen. Maar in de praktijk doen NLP beoefenaars dat nooit omdat zo’n beetje alles wat je met NLP in kaart wil brengen reeds is gedaan en wordt onderwezen in de NLP Practitioner. Op zich is dat jammer dat dit zo weinig wordt gedaan, want het TOTE-model is een van de kroonjuwelen van NLP.

Gelukkig is er nu een methode om op grote schaal gebruik te maken van het TOTE-model. Het TOTE-model is namelijk door NLP geleend uit de cybernetica. Omdat ik in de samenwerking met het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis (ADRIBA) van de Vrije Universiteit van Amsterdam steeds meer bij grote organisaties werk, viel mij op dat de huidige generatie managers steeds meer vrijheid en autonomie krijgt maar steeds minder weet wat ze daar mee moeten doen. Dat deed me terugdenken aan mijn tijd op de Universiteit Utrecht toen ik als niet-filosofisch bijvak interim management studeerde en kennismaakte met Management Cybernetics.

Vanwege het TOTE-model is NLP een vorm van cybernetica. Dus ben ik Management Cybernetics opnieuw gaan bestuderen om te ontdekken hoe Management Cybernetics organisaties kan helpen om de juiste structuur te vinden. Die ontdekkingstocht slaagde zo goed dat ik er meteen een boek over heb geschreven. Want wat bleek? Met Management Cybernetics kun je met het TOTE-model hele multinationals in kaart brengen, diagnosticeren, revitaliseren en optimaliseren. Kortom, voor elke NLPer die werkzaam is binnen een grote of kleine organisatie is het zeer de moeite waard om Management Cybernetics zich eigen te maken.

Om die reden nodig ik je dan ook uit voor de boekpresentatie op vrijdag 29 maart 2019 van 14 tot 17 uur. Niet geheel toevallig is dat ook de datum van mijn verjaardag. Want de allerleukste boekpresentatie in mijn leven was die van Ubercoach en die werd ook op mijn verjaardag gehouden. Ik vind namelijk dat je je op je verjaardag vooral moet doen wat je leuk vindt en ik vind toevallig een training, workshop of lezing geven het leukst om te doen! Om die reden nodig ik je ook uit voor mijn verjaardagsfeestje. Je hoeft geen kado mee te nemen, want de entree is 15,- euro (wat toevallig ook de prijs van het boek is). Aan het einde van het feest krijgt iedereen die komt een gratis exemplaar van “Management Cybernetics: gezonde financiën en gezonde medewerkers” mee naar huis.

De logistieke details zijn:

  • Evenement: boekpresentatie Management Cybernetics
  • Datum: zie formulier hieronder
  • Tijd: 14 tot 16 uur
  • Locatie: NLP.amsterdam, Startbaan 8, 1185 XR, Amstelveen

Tijdens de boekpresentatie geef ik een twee uur durende workshop over Management Cybernetics & NLP. In het boek komt de link met NLP minimaal voor, maar tijdens de boekpresentatie zal ik hier alles over zeggen.

Hieronder staat de flaptekst en de inhoudsopgave van het boek zodat je meteen ziet hoe waardevol dit boek is. Wanneer je je wilt inschrijven voor de boekpresentatie annex mijn verjaardagsfeest, helemaal onderaan de pagina staat het inschrijfformulier.

Hoe structureer je een organisatie? Bijna niemand die het weet. Meestal komt men niet verder dan een organogram. Maar een organogram is vaak niks meer dan een verwijskaart van wie de schuld krijgt als er problemen zijn. Bovendien werkt in de praktijk niemand volgens het organogram van de organisatie. Kortom, onze huidige praktijk van het structureren van organisaties laat veel te wensen over.

In het informatietijdperk wordt steeds meer duidelijk dat organisaties vooral bezig zijn met het verwerken van informatie. Iemand die dat al in de jaren vijftig van de vorige eeuw door had, was Stafford Beer, de bedenker van Management Cybernetics. Deze methode om organisaties te structureren, te diagnosticeren, te revitaliseren en te optimaliseren werkt aan de hand van de wetten van de informatiekunde. Door te focussen op hoe je organisaties op zo’n manier runt dat er geen schade aan medewerkers en financiën wordt geleden, krijg je met Management Cybernetics een organisatie die voldoet aan alle eisen van deze  tijd.

De kern van Management Cybernetics draait om die onderdelen van de organisatie die levensvatbaar zijn. Dat zijn in eerste instantie de mensen die er werken. En in tweede instantie die onderdelen die het geld verdienen. De rest van de organisatie ondersteunt alles wat levensvatbaar is binnen de organisatie. Dat betekent dat bij Management Cybernetics de baas in dienst is van de winstgevende onderdelen van de organisatie in plaats van andersom.

Management Cybernetics laat zien dat onze wereld steeds complexer wordt. Naarmate de complexiteit van de omgeving toeneemt, neemt ook de hoeveelheid variatie waar de organisatie mee te maken krijgt toe. Daarmee wordt ook de organisatie weer complexer. Het management van de organisatie wordt dan ook overspoeld door alle variatie waarmee ze te maken krijgt. Met Management Cybernetics leer je hoe je de organisatie zo structureert dat alle complexiteit en variatie waar de organisatie mee te maken krijgt beheersbaar blijft. Op die manier kan de organisatie wel de kansen benutten zonder daarbij de medewerkers te overwerken.

Managementfilosoof Joost van der Leij combineert concrete management methoden zoals Organizational Behavior Management (OBM) en Management Cybernetics met een gedegen filosofische achtergrond. Op die manier ontstaat er een goed onderbouwde aanpak om binnen organisaties, van klein tot groot, van één specifieke handeling tot aan de volledige structuur de zaak op orde te brengen.

 

Management Cybernetics: gezonde financiën & gezonde medewerkers 1

Inleiding 2

Hoofdstuk 1: Wat is cybernetica? 5

Control feedback 7

Variatie 8

Vertaalslagen 15

Hoofdstuk 2: Systeem I – de levensvatbare organisatie 17

Recursie 19

Autonomie 21

De pijn/plezier meter 22

Zelfsturende teams en intrinsiek gemotiveerde medewerkers 24

Hoofdstuk 3: systeem II: coördinatie 27

Hoofdstuk 4: systeem III: de dagelijkse interne leiding voor het hier en nu 31

Management Audits 33

Mensen menselijk aansturen 34

Organizational Behavior Management als cybernetische cyclus 38

Hoofdstuk 5: systeem IV: extern en de toekomst 41

Bayesiaanse statistiek 42

Hoe werkt Bayesiaanse statistiek 45

Bayesiaanse statistiek als cybernetische cyclus 47

Latency, productiviteit en performance 50

Hoofdstuk 6: systeem V: de baas 53

Identiteit als evolutionair gedragspatroon 54

Brand Identiteit als kernemotie 56

Escaleren 58

Casus A: De eenmanszaak 61

Casus B: De betaald voetbalorganisatie 65

Casus C: PinkRoccade 69

Conclusie

 

Wanneer je mee wilt doen met de boekpresentatie en op mijn verjaardagspartijtje wil komen, schrijf je dan in via het onderstaande formulier. Inschrijven is 100% veilig want je kan altijd tot 24 uur van tevoren geheel per email geheel kosteloos annuleren. Daar doen wij nooit moeilijk over. Mocht je niet kunnen, bestel dan in ieder geval het boek Management Cybernetics, eventueel uitgebreid mijn boek en DVD set voor ondernemers, Onbeperkt aan de Slag plus Excellent Ondernemen:

Register