Event description

ABC-NLP Practitioner

Over Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) gaan vele verhalen rond. Hier krijg je het ware verhaal. NLP is een manier om je eigen onbewustzijn te trainen (Neuro), of dat van een ander, via hypnotische taalpatronen (Linguïstisch) zodat je daarna op een slimme manier je doelen bereikt (Programmeren).

NLP is ontwikkeld in de jaren zeventig door Richard Bandler en John Grinder nadat zij ontdekten dat alle grote therapeuten een vorm van hypnose gebruikten om hun cliënten uit de problemen te helpen. Nu weet ik niet of je hypnose iets engs vindt, maar in de jaren zeventig durfden coaches en therapeuten het nog niet aan. Om die reden is hypnose in NLP verstopt zodat mensen onbewust toch met hypnose aan de slag konden gaan.

De reden waarom NLP zo populair is, is omdat het een heel krachtige manier is om nieuwe gedragspatronen aan te leren. Ons brein heeft drie manieren van leren, namelijk:

  1. Imprinting. Dit gebeurt direct na de geboorte en kun je later in je leven dus niet meer veranderen.
  2. Associatief leren. Hierbij legt je brein een relatie tussen twee zintuiglijke waarnemingen. Waar rook is, is vuur. Maar ook vaak tussen wat we zien en horen en wat we emotioneel voelen.
  3. Instrumenteel leren. Hierbij legt je brein een relatie tussen wat je doet en of je daarmee je doelen bereikt.

[Zie de video over de drie manieren waarop je brein leert.]

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ron Caminada (@roncaminada) op

NLP en hypnose zijn super goed in het doorbreken van negatieve associaties om ze daarna te vervangen door positieve associaties. Concreet betekent dit dat als je je te vaak slecht voelt, je met NLP en hypnose er weer voor kan zorgen dat je je goed gaat voelen. Dat is ook de reden dat zoveel coaches NLP gebruiken om hun cliënten te helpen.

Alleen hebben NLP’ers de derde manier van leren over het hoofd gezien, namelijk instrumenteel leren. Instrumenteel leren zorgt ervoor dat wanneer je eenmaal met NLP en hypnose het gewenste gedrag hebt aangeleerd, je dat ook de komende jaren blijft doen. Zelf heb ik veel voor de Nederlandse Vereniging voor NLP gewerkt en heel veel mensen gesproken die een NLP opleiding hadden gedaan. Die zeiden allemaal hetzelfde, namelijk: “De NLP opleiding is heel leuk, de trainer is ook heel inspirerend en ik heb er zelf veel aan gehad, maar wat doe je er nou eigenlijk na de opleiding mee?” Voor mij is dat onbegrijpelijk want NLP is een werkwoord. Het gaat er juist om dat je na de NLP opleiding het heel veel gaat gebruiken. Voor jezelf en vaak ook voor andere mensen.

De reden dat mensen die ergens anders hun NLP opleiding hebben gedaan er zo weinig mee doen, is omdat men elders geen rekening houdt met instrumenteel leren. Instrumenteel leren werkt via het ABC-model. In dit model staat de A voor Antecedenten. Antecedenten staat voor alles wat er gebeurt en nodig is voordat je bepaald gedrag doet. De B staat voor het gedrag (Behavior in het Engels). En de C staat voor Consequenties. Consequenties is alles wat er gebeurt nadat je het gedrag hebt gedaan.

[Zie video over het ABC-model.]

Wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek? Toekomstig gedrag wordt voor het overgrote deel bepaald door de Consequenties in plaats van door de Antecedenten. Maar bijna iedereen is alleen maar bezig met de Antecedenten. Wanneer je een training volgt dan wordt je namelijk van tevoren op de training gezegd wat je in de toekomst het beste kunt doen. Dat is puur Antecedenten werk. En dat terwijl de Consequenties dus zoveel belangrijker zijn. Om die reden heb ik in samenwerking met het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis (ADRIBA) van de Vrije Universiteit van Amsterdam ABC-NLP ontwikkeld. Dat is namelijk een versie van NLP die wel rekening houdt met instrumenteel leren en daarom veel beter werkt zoals in de onderstaande grafiek is te zien:

Vergelijking statistisch onderzoek normale NLP en ABC-NLP in de periode 2013-2017

Vergelijking statistisch onderzoek normale NLP en ABC-NLP in de periode 2013-2017

Wat dit voor jou betekent is dat het heel belangrijk voor je is om goed te weten welke positieve consequenties er volgen op het meedoen met de NLP opleiding. Om die reden heb ik hier precies dag voor dag beschreven welke positieve consequenties mijn NLP Practitioner opleiding je allemaal oplevert. Naast alle positieve consequenties leer je NLP ook volledig. Nadat je de opleiding hebt gedaan, krijg je het Licensed NLP Practitioner certificaat van The Society of NLP® van Richard Bandler. Waar je elders een certificaat krijgt dat ze zelf uitprinten en waar je je vanaf kan vragen wat de waarde is, krijg je bij mij het meest erkende NLP certificaat uit de VS met oorspronkelijke handtekening van Richard Bandler, de bedenker van NLP, als garantie dat je NLP volledig en correct hebt geleerd.

Programma NLP Practitioner

De NLP Practitioner bestaat uit drie onderdelen, namelijk (a) grip krijgen op wat je voelt, verbeeldt en denkt (het Neuro gedeelte van NLP), (b) grip krijgen op hoe je communiceert (het Linguïstisch gedeelte van NLP) en (c) grip krijgen op de manier waarop je onbewustzijn je doelen bereikt (het Programmeer gedeelte van NLP). Deze drie onderdelen komen terug in drie blokken van drie dagen en de inhoud is:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ron Caminada (@roncaminada) op

Blok 1: het Neuro gedeelte van NLP

Dag 1: In de ochtend gaan we aan de slag met het Neurogram® model om de biologische structuur van je brein in kaart te brengen. Want wat blijkt? Er zijn negen verschillende breintypes en het is heel belangrijk dat je weet welk breintype jij in je hoofd hebt omdat je breintype allerlei gedrag oplevert waarvan je anders niet weet waar het vandaan komt.

In de middag leer je hoe je negatieve gevoelens snel en effectief kan stoppen en vervangen door positieve gevoelens.

De positieve consequenties van dag een: Je voelt je goed en je weet hoe stress te vermijden en meer ontspanning in je leven te krijgen. Bovendien heb je geleerd om te stoppen met gedrag dat pech oplevert en in plaats daarvan gedrag te doen dat je geluk geeft.

Dag 2: In de ochtend gaan we aan de slag om je verbeeldingskracht te trainen. Je leert hoe je je verleden neutraliseert. En hoe je zorgen over de toekomst weg kan nemen en vervangen door een toekomstvisie die je kracht, rust en vertrouwen geeft.

In de middag gaan we dieper in op het Neurogram® model zodat je leert hoe jouw brein typisch overlevingsgedrag produceert.

De positieve consequenties van dag twee zijn: Je hebt geen last meer van je verleden en je ziet dat je in de toekomst goed om kan gaan met moeilijke omstandigheden. Je hebt geleerd hoe je je overlevingsgedrag zo kan sturen dat het vooral ontspanning oplevert.

Dag 3: In de ochtend gaan we aan de slag met je gedachtenwereld. Hoe stop je met piekeren en ga je in de plaats daarvan constructief denken. Daarnaast leer je ook hoe je van tevoren kan ontdekken wat jouw onbewustzijn van een nog te nemen beslissing vindt. Op die manier leer je om alleen maar goede beslissingen te nemen en nooit meer foute beslissingen.

In de middag gaan we weer met het Neurogram® aan de slag maar deze keer om te leren hoe je het type van andere mensen herkent en hoe je vervolgens hun type kan gebruiken om ze positief te beïnvloeden.

Positieve consequenties van dag drie zijn: Je denkt constructief in plaats van negatief. Je neemt voortaan alleen nog maar goede beslissingen. Je leert om beslissing vlot en effectief uit te voeren. Bovendien ga je vanaf dag drie veel beter met andere mensen om omdat je rekening houdt met hun breintype.

Blok 2: het Linguïstische gedeelte van NLP

Dag 4: In de ochtend leer je dat er twee manieren van communiceren zijn, namelijk communicatie om te verhelderen en communicatie om te beïnvloeden. De rest van de dag zijn we bezig met het leren om heel zuiver te communiceren om zo zaken te verhelderen. Zowel hoe je zelf heel helder overkomt op andere mensen, als een manier om helder te krijgen wat andere mensen nu eigenlijk proberen te zeggen met hun communicatie.

Positieve consequenties van dag vier zijn: Voortaan communiceer je een stuk helderder en ben je beter in staat om de boodschap van de ander te begrijpen.

Dag 5: Deze dag staat in het teken van communiceren om te beïnvloeden. Uiteraard gaan we ervan uit dat alle deelnemers aan de NLP Practitioner opleiding vooral bezig gaan om mensen positief te beïnvloeden. Toch leer je ook hoe negatieve beïnvloeding werkt. We zorgen er namelijk voor dat je onbewustzijn leert om negatieve suggesties automatisch te negeren. Want vaak bedoelen mensen het goed, maar formuleren ze slecht waardoor een negatieve suggestie ontstaat. En ons brein trekt zich daar vaak te veel van aan.

Positieve consequenties dag vijf: Je brein is getraind om negatieve suggesties te negeren. Bovendien maakt je onbewustzijn vanaf deze dag gebruik van handige hypnotische taalpatronen om andere mensen positief te beïnvloeden.

Dag 6: In de ochtend leer je de top drie meest invloedrijke hypnotische taalpatronen. Vervolgens gaan we de rest van de dag verder met het leren van hypnose. Immers, NLP is eigenlijk een vorm van hypnose en het is dus belangrijk dat je leert om mensen te hypnotiseren.

Positieve consequenties van dag zes: Voortaan kun je mensen hypnotiseren. En de manier waarop je onbewustzijn taal gebruikt, is vanaf nu nog beter waardoor je persoonlijke effectiviteit in communicatie een stuk groter is geworden.

Blok 3: op een slimme manier je doelen bereiken met NLP

Dag 7: Op deze dag leer je hoe je onbewustzijn betekenis opslaat in je brein. Je leert vervolgens hoe je je eigen subjectieve beleving zo kan beïnvloeden dat je in staat bent om negatieve zaken voortaan een positieve betekenis te geven. Vervolgens leer je hoe je wat je zelf hebt geleerd door kan geven aan andere mensen zodat niet alleen jij baat hebt bij de NLP Practitioner opleiding, maar ook je naasten en geliefden.

Positieve consequenties van dag zeven: Je bent in staat om precies de juiste emoties voor elke situatie op te roepen. Daarnaast ben je ook in staat om alles wat jij goed doet door te geven aan andere mensen, al dan niet in de rol van coach.

Dag 8: Tijdens deze dag leer je hoe je kan uitzoeken wat de slimste strategie is om je doelen te verwezenlijken. NLP heeft een methode om te kopiëren waar iemand heel goed in is. Dit doe je om eerst jezelf te ontwikkelen en, indien gewenst, om er ook andere mensen mee te helpen. Verder leer je deze dag om gevoelens te ankeren zodat je razendsnel een krachtig positief gevoel kan oproepen om daarmee negatieve associaties te doorbreken.

Positieve consequenties van dag acht zijn: Je hebt een methode geleerd waarmee je altijd je doel kan bereiken en overal goed in kan worden. Verder heb je geleerd hoe je met ankers een catalogus van goede gevoelens voor jezelf kan opbouwen.

Dag 9: Op deze dag leer je in de ochtend hoe je met NLP je leven een positieve inhoud kan geven. In de eerste instantie doen we dit om ervoor te zorgen dat je een (nog) positiever zelfbeeld krijgt waardoor je meer van jezelf gaat houden en (nog) meer eigenwaarde krijgt. Daarna gaan we aan de slag met het maken van een dertig jaren plan zodat je onbewustzijn weet welke richting je aan je leven wil geven. Dat is namelijk nodig zodat je onbewustzijn er elke dag voor kan zorgen dat je je grootste dromen verwezenlijkt. Want het motto van NLP is: bereik alles onbewust zonder iets bewust te doen!

Hoe maak je een goede keuze qua NLP opleiding?

Hoewel je het nemen van goede beslissingen pas in mijn NLP Practitioner opleiding leert, is het nu al van belang om een goede keuze te maken wanneer je met NLP aan de slag gaat. Want het belangrijkste van een NLP training is dat je onbewustzijn goed wordt getraind. Het is onmogelijk om NLP uit een boek of van een video te leren omdat er dan geen training van je onbewustzijn plaatsvindt. Maar helaas is het zo dat er maar heel weinig NLP trainers wereldwijd te vinden zijn die het wel lukt om je onbewustzijn te bereiken. Dat is de reden waarom training volgen bij Richard Bandler zo goed is. Want hij is een van de beste NLP trainers die je onbewuste weet te bereiken. Binnen Nederland is er geen trainer die zo goed je onbewustzijn bereikt als Joost van der Leij. Dus als het onmogelijk is dat je naar Richard Bandler gaat, dan is de beste keuze om met NLP je onbewuste te trainen: Joost van der Leij.

Verder zijn er nog de volgende overwegingen:

Voor welke NLP stroming kies je?

NLP bestaat al bijna vijftig jaar. In de loop van de tijd zijn er drie versies van NLP ontwikkeld. De eerste versie is de jaren zeventig versie, maar niemand doet die versie nog omdat die versie niet goed werkte. Vervolgens is de jaren tachtig versie van NLP ontwikkeld. Dit is de versie waarbij men ingewikkelde NLP technieken bedacht om er hypnose in te verstoppen. Als een NLP opleiding meer dan 12 dagen duurt, dan wordt er de jaren tachtig versie van NLP onderwezen. Omdat de verouderde versie van NLP zoveel ingewikkelder is dan de nieuwe versie duren opleidingen die de verouderde versie geven langer. De jaren tachtig versie is een versie van NLP die goed werkt, maar minder krachtig en effectief is als de jaren negentig versie.

Want in de jaren negentig heeft de wetenschap hypnose omarmd. Vandaag de dag gebruiken bijvoorbeeld alle kinderziekenhuizen hypnose om pijn en angst te bestrijden. Omdat hypnose sinds de jaren negentig geen probleem meer is, heeft Richard Bandler NLP geheel vernieuwd en alle stiekeme hypnose eruit gehaald en vervangen door expliciete hypnose. Daarmee is NLP veel eenvoudiger geworden en tegelijkertijd veel krachtiger.

Zelf kies ik heel bewust voor de moderne NLP met expliciete hypnose van The Society of NLP® van Richard Bandler. Omdat moderne NLP zoveel gemakkelijker gaat, is er veel minder tijd nodig om het te leren. Dat zie je vervolgens weer terug in de prijs van de opleiding, want het is altijd belangrijk om uit te rekenen wat een NLP opleiding per dag kost om te weten of je een te dure of een goed geprijsde NLP opleiding doet. Wanneer je ook moderne NLP met hypnose wil doen, doe dan in ieder geval je NLP opleiding bij een instituut dat erkend wordt door Richard Bandler en een licentie heeft om NLP te onderwijzen. Je herkent deze instituten gemakkelijk omdat zij de enige zijn die het kwaliteitszegel van NLP mogen gebruiken. Dit kwaliteitszegel ziet er als volgt uit:

Seal of Quality of The Society of NLP

Seal of Quality of The Society of NLP

Voor welke NLP trainer kies je?

Heb je eenmaal besloten moderne NLP met hypnose te leren, dan is de volgende vraag voor welke NLP trainer je kiest. Zoals reeds gezegd: het belangrijkste is dat je voor een NLP trainer kiest die je onbewuste kan bereiken zoals ik. Het is zonde van je tijd en geld als je de NLP trainer om de hoek kiest en hij met geen mogelijkheid je onbewustzijn weet te bereiken.

Het klinkt misschien gek, maar in Nederland en België kun je heel gemakkelijk objectief kijken naar welke NLP trainer de beste kwalificaties heeft, want:

  1. Er zijn wereldwijd maar heel weinig Licensed NLP Master Trainers™ zoals Joost van der Leij. Tegenwoordig noemt iedereen zichzelf master trainer en vaak hebben ze zelf hun eigen NLP master trainer certificaat uitgeprint. NLP master trainer is geen beschermde titel. Licensed NLP Master Trainers™ is wel een beschermde titel en alleen Richard Bandler mag die titel aan iemand geven.
  2. Joost van der Leij is de enige Nederlandstalige NLP trainer die in een dankwoord van een recent boek van Richard Bandler staat. Wanneer je een NLP trainer van Richard Bandler wordt dan krijg je automatisch het recht om een positieve quote van Richard Bandler over jou te gebruiken. Maar er is geen enkele andere Nederlandstalige NLP trainer die daadwerkelijk in een van zijn boeken wordt bedankt.
  3. Joost van der Leij is letterlijk de enige NLP trainer die NLP op een echte universiteit mag geven. De Vrije Universiteit van Amsterdam staat op plek 78 in de top 100 beste universiteiten en het is een wonder dat daar NLP onderwezen mag worden. Alleen Joost van der Leij heeft dat voor elkaar gekregen.

Hier is wat dr. Marius Rietdijk, wetenschappelijk directeur van ADRIBA van de Vrije Universiteit te zeggen heeft over Joost van der Leij:

“De opleidingen NLP practitioner en NLP Master practitioner van Joost leerden mij technieken die ook zonder formele hypnose kunnen worden gebruikt om mensen positieve associaties te laten leggen. Bijvoorbeeld de gevoelsomdraaitechniek en de zwart/wit terugspoeltechniek. Hoe dieper mensen in trance zijn, hoe effectiever deze methodes zijn. Dus de aanpak van Dave Elman en de conversationele hypnose van Milton Erickson versterken elkaar immens.

Door zijn grondige filosofie opleiding is Joost in staat om oplossingen voor belangrijke levensvragen uitermate overtuigend te brengen. Dit resulteert in de ene na de andere publicatie die mij helpen deels nog intuïtieve opvattingen over gedragswetenschap en bedrijfskunde verder te expliciteren. Hij is ook als trainer een ongekend orakel, waarbij hij vloeiend zijn enorme kennis en vaardigheden via formele en informele hypnose, natuurlijk zonder enige schroom, voor het voetlicht brengt.

Ik heb het werk van Joost soms meermalen gelezen. Zeker nadat ik zijn opleidingen had afgerond. Zijn uitgangspunten graven dieper dan die van menig academische collega, maar lezen als een trein. Zijn praktische levenservaring is gigantisch, inclusief zijn hulp als trainer en coach aan zovele cliënten. Ik ben dan ook trots hem regelmatig als gastdocent aan de VU te begroeten en met hem nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.”

Dr. Marius Rietdijk

Conclusie

Het is heel goed om een NLP opleiding te doen, want het zorgt ervoor dat je je potentie volledig gaat gebruiken. Dat je enorm groeit en je volledig opbloeit. Alleen is het dan wel slim om ABC-NLP te leren, want dan pak je, naast het associatief leren, ook het instrumenteel leren mee.

Heb je eenmaal besloten om een NLP opleiding te doen, kies dan heel bewust voor moderne NLP met hypnose. Oftewel, doe in ieder geval de NLP opleiding bij een NLP trainer die erkend wordt door Richard Bandler, de bedenker van NLP. Daarna geldt dat als het even kan: schrijf je in bij de NLP opleiding van Joost van der Leij omdat hij bij uitstek je onbewustzijn goed kan bereiken en de beste kwalificaties heeft.

Wanneer je overweegt om de NLP Practitioner te doen, spreek dan in ieder geval met mij af. Omdat je bij mijn NLP Practitioner opleiding meer dan bij andere NLP Practitioner opleidingen leert hoe je andere mensen kan beïnvloeden, wil ik altijd iedereen eerst persoonlijk hebben gesproken. Dat kan telefonisch, online via Skype of Zoom of met een echte 1-op-1 ontmoeting. Voor mij is het belangrijk dat mensen goed voorgelicht zijn voordat ze zich bij mij inschrijven voor de NLP Practitioner opleiding. Dit verkennend gesprek is geheel gratis en vrijblijvend. Kortom, zet de eerste stap op weg naar een betere wereld en vraag dit gesprek meteen aan door het onderstaande formulier in te vullen:

Register